Recensie Charisma

Titel: Charisma

Schrijver: Jeanne Ryan

Datum: 3-5-16

Cijfer: 4/10

Als je sociale fobie zou hebben en je kreeg de kans om dat voor altijd te veranderen, dan zou jij die kans toch ook hebben gegrepen?

In Charisma heeft de 16-jarige hoofdpersoon Aislyn sociale fobie. Ze durft nauwelijks te spreken in het openbaar en ze rent weg van feestjes. Ook durft ze haar knappe klasgenoot Jack niet aan te spreken. Als dr. Sternfield, Aislyns mentor en werkzaam bij Nova Genetics, gentherapie met ‘Charisma’ voorstelt, hoeft Aislyn niet lang na te denken. Als proefdieren hun natuurlijke remmingen verliezen, dan zal ‘Charisma’ beslist ook mensen van hun sociale fobie helpen. Absolute geheimhouding is vereist, gezien er nog onvoldoende testresultaten van proeven op mensen voorhanden zijn. Maar dan blijkt Charisma toch niet zo onschuldig als iedereen denkt...

Mijn verwachtingen van dit boek kun je eigenlijk weergeven in een grafiek. Toen ik dit boek voor het eerst in handen had wilde ik het super graag lezen. Het leek me echt een heel leuk boek. Toen ik de kans kreeg om dit boek te lezen heb ik die dan ook met beide handen aangegrepen. Voordat ik het ging lezen ging ik eerst wat recensie van anderen lezen en toen daalde mijn enthousiasme eigenlijk tot nog wel een zekere hoogte. Toch wilde ik het nog wel lezen en dat heb ik gedaan.

Maar misschien had ik dat beter niet kunnen doen... Wat mij heel erg irriteerde aan dit boek, was dat er hints weggeven werden over het verloop van het boek, die je als lezer vrijwel direct begrijpt, alleen de personages in het boek begrijpen die hints tot ongeveer het einde niet en dat liet mijn frustraties hoog oplopen.

Ook is het boek erg cliché. Het is voorspelbaar en er zijn geen onverwachte wendingen in het boek, wat het ronduit saai maakt.

Het enige leuke aan dit boek vond ik, dat je op de een of andere manier wel door wilt lezen. Met dit gegeven heb ik het boek ook uit weten te lezen. Als dit niet in het boek zat, durf ik met zekerheid te zeggen dat ik het niet had uitgelezen, dus dat is een pluspunt.

Aan het begin is het boek heel erg leuk en veelbelovend, maar dat verandert al snel wanneer het boek vordert. En dat is echt heel jammer, want het had zo leuk kunnen zijn...

Er zit veel herhaling in het boek en dat maakt het saai. Een tal van passages had gewoon geschrapt kunnen worden.

Wat ik nog een groot nadeel aan het boek vond, is dat het zo onrealistisch is. Het is totaal niet geloofwaardig. Volgens mij is het juist de taak aan een schrijver van fantasy of science fiction om het zo realistisch en geloofwaardig mogelijk over te laten komen. Dat is Ryan absoluut niet gelukt.

Absoluut geen aanrader dus! Verspil je tijd niet en lees Charisma dus niet! Ik geef niet gauw een boek maar een vier, maar dit boek verdient gewoon echt niet beter.

 

Heb jij Charisma ook gelezen en vond het net zo beroerd als ik? Laat het hieronder weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb