Recensie De 100

Titel: De 100

Schrijver: Kass Morgan

Datum: 8-5-16

Cijfer: 7/10

Honderd jonge mensen die een misdaad hebben gepleegd worden naar een geruïneerde aarde gestuurd om daar de boel te peilen. Een spannend avontuur begint, waar liefde, vriendschap, maar vooral overleven een grote rol spelen.

De aarde is door vele kernrampen en straling onbewoonbaar geworden. De mensheid leeft al driehonderd jaar in een enorm ruimteschip. Het probleem is dat de voorraden en de zuurstof op beginnen te raken en daarom worden er honderd criminele jongeren naar de aarde gestuurd om te kijken of de aarde nog leefbaar is. De vraag is of ze het kunnen overleven. Voor vele gevangenen is dit een tweede kans op een beter leven. Maar er is nog genoeg gevaar op de aarde...

Eigenlijk begint mijn verhaal met De 100 al een aantal jaar geleden. Een vriend van me kwam ermee en toen ik de flaptekst las, was ik gelijk verkocht. Het leek me zo'n leuk boek! Ook de cover sprak me heel erg aan. Ik was dolenthousiast. Nooit heb ik echt de kans gekregen om dit boek te lezen. Totdat die vriend, ongeveer een jaar geleden, het boek zelf kocht, las en enthousiast was. Vanaf dat moment wilde ik het boek echt heel erg graag lezen. Het heeft daarna nog een tijdje geduurd. Geen idee waarom eigenlijk. Toen uiteindelijk ook nog een vriendin van me het ging lezen, kon ik natuurlijk niet meer achter blijven.

Wat ik het leuke aan dit boek vind, is dat het voor zowel jongens als meisjes geschreven is. Vaak is een boek duidelijk voor een jongen of meisje geschreven, maar bij dit boek is dat totaal niet het geval.

Hetgeen wat ik heel erg irritant aan het boek vond, waren de verschillende perspectieven. Het verhaal wordt verteld vanuit de vier hoofdpersonages: Clarke, Bellamy, Glass en Wells. Door de vreemde namen raakte ik steeds in de war en haalde alles door elkaar. Steeds dacht ik van 'oh dat is een jongen', bleek het even later een meisje te zijn. Dit maakt het boek heel erg chaotisch. Ik wist niet meer wie wie was en wat diegene allemaal had gedaan.

Ik vond het boek heel realistisch geschreven en je kon je echt heel erg inleven in de personages. Als ik las, zat ik echt helemaal in mijn verhaal.

Er worden vanuit elk perspectief flashbacks verteld en daardoor leer je de hoofdpersonages goed kennen. Je weet van elke personages zijn of haar problemen en dat maakt dat je je heel erg kan inleven in de persoon.

Waar ik blij mee was, is dat ik deel 2, Dag 21, al klaar had liggen. De 100 eindigt namelijk erg abrupt en in een grote cliffhanger. Nu kan ik gelukkig gelijk deel 2 lezen. Deel 2 gaat onmiddellijk verder waar deel 1 gestopt is en dat is wel een nadeel als je de boeken langer uit elkaar leest. Vaak ben je dan dingen vergeten en dat is niet heel handig.

Toch vond ik dat de liefde in het boek wat cliché was. Het was zoals het altijd is. Dat vond ik erg jammer. De rest van het boek was namelijk heel erg origineel en daarom verbaasde het me best wel. 

En mijn grootste blunder bij dit boek: ik dacht serieus dat Kass Morgan een man was, bleek bij het dankwoord dat het een vrouw was. Oepsie...

De 100 is zeker een aanrader, voor jongens en meisjes! Dus ben jij opzoek naar een boek waar helemaal inzit en wat je niet meer los kunt laten? Dan is De 100 absoluut iets voor jou! Dus ren naar de boekhandel en lees dit boek!

 

Heb jij De 100 ook gelezen? Laat het hieronder weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.