Recensie De poppenmaker van Krakau

Titel: De poppenmaker van Krakau

Schrijver: R.M. Romero

Datum: 9-1-18

Cijfer: 10/10

In het land van de poppen is er magie. In het land van de mensen is er oorlog. Overal is er pijn. Maar samen is er hoop.

Karolina, een levende pop, belandt in het atelier van een poppenmaker, een man met een bijzondere gave en een tragisch verleden. De teruggetrokken poppenmaker kan eerst nauwelijks geloven dat hij een pop heeft die kan praten, maar al gauw raakt hij onder de indruk van Karolina's lef en grootmoedigheid. Hij leeft helemaal op en sluit vriendschap met een Joodse vioolspeler en zijn dochter. Als de nazi's Polen binnenvallen, komt er echter een einde aan hun prille geluk. Karolina en de poppenmaker beseffen dat hun vrienden niet meer veilig zijn in Krakau en besluiten hen te helpen, zelfs als ze daarmee hun eigen leven in gevaar brengen.

Toen ik de eerste zin van de flaptekst las, wist ik niet of dit boek iets voor mij zou zijn. Maar daarna las ik dat het ook over de Tweede Wereldoorlog ging, dus raakte ik toch erg enthousiast. De poppenmaker van Krakau was een boek waar ik echt blanco inging. Omdat het boek net uit gekomen was, waren er nog geen recensies over en daarom had ik echt geen idee wat ik ervan moest verwachten. 

Dit boek is zoveel beter dan ik verwacht had! Toen ik eenmaal begonnen was met lezen, kon ik ook niet meer stoppen. De magie in het boek betovert je echt. De poppenmaker van Krakau is absoluut het beste oorlogsboek wat ik ooit gelezen heb! Ik heb heel veel boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen, maar deze is echt uniek. 

Op de achterkant staat de tekst: 'In het land van de poppen is er magie. In het land van de mensen is er oorlog. Overal is er pijn. Maar samen is er hoop'. Dit vond ik eerst wat vaag klinken, maar nadat ik verder begon te lezen, besefte ik dat dit eigenlijk perfect het boek omschrijft. 

Er worden veel gelijkenissen gemaakt tussen de poppenwereld en de mensenwereld. Die vind ik heel erg goed. Het verhaal wordt ook vanuit beide werelden verteld. Ik had gedacht dat dit wat verwarrend zou zijn, maar dat viel me alles mee. Ik had totaal geen moeite om de twee werelden uit elkaar te houden.  

Aan het einde van het boek wordt vermeld dat dit boek het debuut is van de schrijver. Daar raakte ik helemaal blij van, want dat betekent dat er hopelijk nog veel boeken aankomen. Ik hoop dat die net zo goed worden als dit boek.

Het boek is vanbinnen geweldig, maar de cover mag er ook zeker zijn! Toch moet ik toegeven dat ik het niet heel goed bij het verhaal vind passen. Er is veel sneeuw te zien op de cover, maar dit komt eigenlijk helemaal niet terug in het boek. Je zou verwachten dat dit een typisch winterboek is, maar dat is eigenlijk niet perse het geval. Er wordt in het boek niet extra nadruk gelegd op de winter. 

Een mooie quote uit het boek: 'Krakau. De naam van de stad proefde fris en knapperig op Karolina's tong, als een stukje appel'. 

Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van een pop. Het enige verschil met het perspectief van een mens is dat de pop niet oud kan worden. Voor de rest merk je niet heel erg dat het een ander soort perspectief heeft. 

De poppenmaker van Krakau is een heel mooi rond verhaal. Daar ben ik heel erg blij mee. Vaak heb ik bij boeken het gevoel dat ze nog niet helemaal afgelopen zijn, maar dat was bij dit boek totaal niet. Het is gewoon mooi afgerond. 

Dit boek zal me voor altijd bijblijven. De poppenmaker van Krakau is een fantastisch en bijzonder boek. Het heeft een bijzondere perspectief keuze en dat maakt dit boek echt uniek in zijn genre. Ik raad dit boek heel hard aan bij iedereen!

 

Heb jij De poppenmaker van Krakau gelezen? Laat hieronder weten wat jij ervan vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.