Recensie Dik in mijn hoofd

Titel: Dik in mijn hoofd

Schrijver: Victoria Farkas

Datum: 14-4-16

Cijfer: 7/10

Hoe iets onschuldigs uit kan lopen in één grote ramp.

Dit boek gaat over Roos. Roos gaat steeds minder van zichzelf begrijpen en gaat daarom lijnen. Ze wil zich weer gelukkig voelen in haar eigen lichaam. Het begint onschuldig: de frisdrank en de tussendoortjes laat ze staan. Maar volgens Roos gaat het allemaal veel te langzaam, het moet sneller volgens haar. Dus neemt ze maatregelen. Ze denkt dat als ze minder gaat eten, ze ook meer en sneller afvalt. En dat gebeurt. Op school komt er een nieuw meisje bij Roos en haar vriendinnen in de klas: Noa. Dat stelt de vriendschap van Roos en haar vriendinnen behoorlijk op de proef. Roos mag het nieuwe meisje al vanaf het begin niet: ze is slank, knap en iedereen lijkt het gelijk met haar te kunnen vinden. De vriendinnen van Roos zien het wel zitten met het nieuwe meisje, en dat maakt Roos alleen maar bozer. Ondertussen is ze nog verliefd op een jongen van school. Maar de jongen ziet haar niet staan. Ze denkt dat als ze nog minder eet en dus nog meer afvalt, dat hij haar wel ziet staan. Roos heeft niet door dat het helemaal de verkeerde kant op gaat. Ze valt kilo's af en is nog steeds niet tevreden met haar gewicht...

Eigenlijk had ik geen verwachtingen over dit boek. Ik zag het staan, en het leek me wel leuk. Ik had even geen zin in science fiction of een roman. Dus begon ik te lezen.

En het boek heeft me zeker weten te raken. Ik vind het heel indrukwekkend om te zien hoe Roos steeds meer een eetstoornis ontwikkelt. Ze raakt steeds meer verslaafd aan het afvallen. En Roos heeft niks door. Ze ziet de ernst er niet van in.

Hoe meer ze verstrikt raakt in haar eetstoornis, hoe hoger haar cijfers worden, hoe minder ze met haar vriendinnen op trekt en hoe makkelijker de smoesjes over haar tong rollen.

Wat ik heel goed vind aan het boek, is dat het alle gevolgen van een eetstoornis laat zien. Ook denk ik dat dit boek mensen kan helpen. Na het lezen van dit boek kun je denk ik makkelijker een eetstoornis herkennen bij iemand. En je kunt er beter zo snel mogelijk bij zijn.

Ben je opzoek naar een boek wat je raakt, wat je niet meer los kunt laten en waar je nog eens een tweede keer over na gaat denken? Dan is Dik in mijn hoofd zeker iets voor jou. Wacht niet langer en ren naar de boekhandel!

 

Laat hieronder weten wat jij van dit boek vond! 

Reactie plaatsen

Reacties

Astrid Langeveld
7 jaar geleden

Ik heb dit boek ook gelezen. Inderdaad een boek om te lezen om iets meer te weten te komen over anorexia. Bijzonder boek.