Recensie Eén

Titel: Eén

Schrijver: Sarah Crossan

Datum: 24-4-18

Cijfer: 8/10

Twee levens, twee zussen, één keuze.

Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.

Mijn verwachtingen van Eén waren heel erg hoog. Meerdere mensen die ik ken, hebben dit boek gelezen en allemaal waren ze erg enthousiast. Mede door de schrijfstijl (deze is in vrije-vers vorm) raakte ik extra benieuwd. Tijd om te gaan lezen!

Dit boek leest super snel. Niet normaal hoe snel ik dit boek uit had! Door de schrijfstijl vlieg je echt door het boek heen. Maar niet alleen door de schrijfstijl leest het boek snel, ook door het verhaal. De hele tijd wilde ik weten wat er ging gebeuren. Ik kon gewoon niet meer stoppen met lezen. 

Dit boek heeft me echt geraakt. Je wordt echt helemaal meegenomen in het verhaal. Ik had natuurlijk geen idee hoe het is om een Siamese tweeling te zijn. Grace en Tippi zijn niet anders gewend. Ik vond het zo fascinerend om dat te lezen. Ik kan het me gewoon niet voorstellen om zo te leven. Maar zij weten niet beter. 

Tippi en Grace zijn zulke sterke hoofdpersonages. Ze zijn zo goed neergezet door de schrijver. Je leert ze heel erg goed kennen in een relatief korte tijd. Maar dat niet alleen, ze hebben ook een sterk karakter. Op straat zijn de twee een echte bezienswaardigheid. Iedereen heeft wel wat op op ze aan te merken. Hier zou ik echt niet mee kunnen dealen. Maar Tippi en Grace zijn hier zo sterk in. 

Wat ik zo leuk vind aan dit boek, is dat er niet één thema besproken wordt, maar juist heel veel. De diversiteit en variatie in dit boek is echt heel erg goed. Hierdoor wordt het ook niet saai. Er komen zo veel verschillende onderwerpen aan te pas. Denk bijvoorbeeld aan liefde, vriendschap, moed, maar ook verdriet en angst. Je zou misschien denken dat deze onderwerpen heel oppervlakkig worden uitgewerkt, omdat er zoveel onderwerpen aan bod komen. Maar dit is absoluut niet zo. Alle onderwerpen zijn allemaal even goed uitgewerkt en dat is zeker een heel sterk punt aan dit boek. 

Eén is een boek dat me echt heeft geraakt. Het heeft me aan het denken gezet en daarom zal dit boek me altijd bijblijven. Mensen, alsjeblieft: lees Eén

 

Heb jij Eén gelezen? Laat hieronder weten wat jij ervan vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Anneke
6 jaar geleden

Het is inderdaad een schitterend boek. Heb je haar nieuwste boek, Nieuwe maan, ook al gelezen?