Recensie Projekt 1065

Titel: Projekt 1065

Schrijver: Alan Gratz

Datum: 18-12-17

Cijfer: 8/10

Hij sloot zich aan bij de Hitler Jugend. Als spion...

Project 1065 gaat over de 13-jarige Michael O'Shaunessy. Hij is Iers maar woont met zijn ouders in Berlijn. Net als de rest van zijn klas is Michael lid van de Hitlerjugend. Maar niemand weet dat hij en zijn ouders in werkelijkheid spionnen zijn. Met zijn fotografische geheugen is Michael een belangrijk onderdeel van de Ierse missie. Ook al is Michael tegen alles waar de Nazi's voor staan, toch doet hij mee met de activiteiten van de Hitlerjugend. Hij moet mengen met zijn groepsgenoten en zijn identiteit koste wat kost geheimhouden. Als een van de jongens uit zijn groep hem in vertrouwen neemt over Project 1065, een belangrijke geheime missie die de hele loop van de oorlog kan beïnvloeden, doet hij er alles aan om nog dieper tot de Hitlerjugend door te dringen. Michael moet grote risico's nemen, ook als het ten koste kan gaan van alles - en iedereen - waarvan hij houdt...

Het was best wel lang geleden dat ik een oorlogsboek gelezen had. Toen ik dit boek zag staan heb ik het zonder twijfel meegenomen. Niet alleen omdat ik zin had om weer eens een oorlogsboek te lezen, ook omdat ik de schrijver al kende van een ander boek dat ik van hem gelezen had (De jongen die tien concentratiekampen overleefde). Vroeger las ik heel vaak oorlogsboeken, maar op Young-Adult gebied is dit genre een beetje schaars. Wat jammer is, want ik vind het altijd heel erg leuke boeken.

Ik heb dus veel oorlogsboeken gelezen in mijn leven, maar deze is me heel erg bijgebleven. Het is al een tijdje geleden dat ik dit boek gelezen heb en vaak vergeet ik na een tijdje waar het over ging, maar van dit boek weet ik nog heel veel. Echt tot in de details. En dat verbaast me heel erg. Schijnbaar heeft het boek veel indruk op me gemaakt. Wat ik eerlijk gezegd wel begrijp, want tijdens het lezen dacht ik vaak: wauw!

Projekt 1065 laat de oorlog zien van een kant die ik nog helemaal niet kende. Dat vind ik heel erg leuk. Het is heel erg origineel. Veel oorlogsboeken gaan over hetzelfde, maar ik vind het altijd heel erg leuk als een boek juist een andere kant van de oorlog belicht. Hierdoor leer je ook de andere kant van de oorlog, want die is misschien niet zo bekend, maar zeker wel even belangrijk!

Dit boek heeft als hoofdthema natuurlijk de Tweede Wereldoorlog, maar het gaat ook over andere thema's: moed, vriendschap, maar ook verraad. Juist die combinatie maakt het boek heel erg goed.

Projekt 1065 is tot in detail uitgewerkt, maar het is absoluut niet saai. Vaak als er gebruik wordt gemaakt van veel details, remt dat het tempo van het boek en wordt het langdradig. Maar bij dit boek was dat totaal niet het geval. En dat vind ik ontzettend knap van de schrijver.

Je leert ontzettend veel van dit boek. Je merkt dat de schrijver ontzettend veel vooronderzoek heeft gedaan naar het thema. Ik vind het leuk, dat sommige scenes in het boek gewoon echt gebeurd zijn. Dat laat het boek heel erg aanspreken bij mij. 

Het enige minpunt vind ik dat er heel veel drama in het boek zit. Het wordt hierdoor best wel onrealistisch. Bij De jongen die tien concentratiekampen overleefde was dit ook het geval. Doordat het best wel onrealistisch is, kon ik me ook minder inleven in het boek. Sommige dingen waren echt zo overdreven. Heel erg jammer. Misschien komt het, omdat dit boek officieel geschikt is voor wat jongere kinderen? Ik zou het niet weten, maar het is wel enorm zonde,

Na het lezen van Projekt 1065 realiseerde ik me hoe goed wij het in Nederland hebben, in deze welvarende tijden. Oorlog is iets ontzettend naars en daarom is het belangrijk dat zoiets nooit meer gebeurd!

Onlangs is het nieuwe boek van Alan Gratz uitgekomen, Vluchteling. Dit boek wil ik heel graag lezen!

Projekt 1065 was een heel leerzaam boek met een goed uitgewerkte hoofdpersonage. Het boek is geschikt voor jongens en meisjes: iedereen kan het lezen. Soms is het misschien niet altijd even realistisch, maar dat weerhoudt het er niet van dat het een prachtig boek is. Zoek jij een oorlogsboek dat de oorlog van een andere kant belicht en daarmee heel origineel is? Dan is Projekt 1065 zeker wat voor jou!

 

Heb jij Projekt 1065 al gelezen? Laat hieronder weten wat je ervan vindt! 

Maak jouw eigen website met JouwWeb