Recensie The hate U give

Titel: The hate U give

Schrijver: Angie Thomas

Datum: 5-3-18

Cijfer: 7/10

Starr snapt er niks van als haar beste vriend wordt doodgeschoten door de politie, terwijl hij onschuldig was.

Starr Carter is zestien jaar oud als haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was 'vermoedelijk' een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Het leek wel of iedereen enthousiast was over The hate U give. Iedereen vond het geweldig en om dat nog eens extra te benadrukken won het een Goodreads-award. Het enthousiasme van iedereen was zo aanstekelijk dat ik besloot om het boek ook te gaan lezen.

In het hele boek gebeurt vrij weinig. Het tempo is hierdoor ook vrij traag. Soms is het boek hierdoor wat saai. Het einde is dan ineens weer heel snel. Het is dus totaal niet in proportie, wat ik ontzettend jammer vind. Snelheidswisselingen maken een boek soms juist heel goed, maar in dit geval was het dat niet.

Met vrijwel alles dat in het boek gebeurt, heb ik geen ervaring. Ik heb geen ervaring met discriminatie of met het wonen in een sloppenwijk. Ik kan daarom ook niet zeggen of het boek een realistisch beeld geeft.

Aan het begin is er veel afwisseling tussen heden en verleden. Dit vond ik heel sterk aan het verhaal. Het was heel goed gedaan. Op de juiste momenten werd er geswitcht. 

Ik moest zo erg inkomen bij The hate U give. Het begin is heel erg traag en soms had ik de neiging om het boek weg te leggen. Uiteindelijk heb ik doorgelezen en na een tijdje zat ik gelukkig lekker in het verhaal en heb ik het in één keer uitgelezen.

Bij-personage Chris speelt een vrij grote rol, maar na het lezen van het boek weet je eigenlijk nog steeds niks over hem. Hij had veel beter uitgewerkt kunnen worden. Dat zou het verhaal veel sterker hebben gemaakt. Ik moet wel zeggen dat ik de keuze van de schrijver snap om Chris minder uit te werken, omdat er beste wel veel personages in het boek zijn. Maar Chris is een belangrijk personage in het boek, dus ik zou er eerder voor kiezen om hem uit te werken.

De filmrechten zijn verkocht voor dit boek en daar ben ik heel erg enthousiast over. Ik vind het boek heel erg geschikt om te verfilmen. Als deze film in de bioscoop draait, ga ik er zeker heen.

Het einde van het boek was erg snel, maar wel heel goed. Het einde is zo ontzettend mooi. Het boek is echt afgerond. Hier ben ik erg blij mee.

Over The hate U give ben ik niet heel enthousiast. Het is meer een boek wat je tussendoor even een keer leest. Op sommige punten was het zeker sterk, maar op andere weer helemaal niet. Eerlijk gezegd vind het boek een beetje overhyped, want zo geweldig was het niet. Dat neemt niet weg dat ik het thema in het boek, discriminatie, heel erg belangrijk vind en dat iedereen het alleen al daarom zou moeten lezen. 

 

Heb jij The hate U give al gelezen? Laat hieronder weten wat je ervan vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.