Recensie Verborgen verleiders

Titel: Verborgen verleiders

Schrijver: Jaap van Ginneken

Datum: 14-2-18

Cijfer: 6/10

Dit boek heb ik voor mijn opleiding journalistiek moeten lezen. Ook de recensie was een opdracht voor school.

'Verborgen Verleiders' van Jaap van Ginneken sprak mij meteen aan. De titel klinkt mysterieus en ik raakte direct nieuwsgierig. Op de flaptekst staat: 'Dit boek geeft een overzicht van alle foefjes die vakmensen gebruiken om ons te laten willen wat zij willen.' Hier was ik natuurlijk erg benieuwd naar. 

Het boek is opgedeeld in zes delen. Het eerste deel gaat over roddel en roem. Het tweede deel gaat over amusement en soaps. Het derde deel gaat over reclame en marketing. Het vierde deel gaat over wetenschap en voorlichting. Het vijfde deel gaat over nieuws en informatie en het zesde deel gaat over propaganda en oorlog. In het deel over amusement en soaps vertelt Ginneken bijvoorbeeld over het onderwerp uiterlijkheden in een serie: 'Vrouwen in series moeten bij voorkeur jong, mooi en niet al te zelfbewust zijn - want dat wil de volwassen mannelijke referentiegroep volgens de grote Amerikaanse omroepen.'

De schrijver geeft door het hele boek heen tips. Zo wordt bijvoorbeeld de tip gegeven dat je in het openbaar altijd op je hoede moet zijn, omdat veel mensen als tipgever dienen voor een roddelblad. Deze tips stonden in het deel over roddel en roem uiteraard. Ook de tip dat je een programma niet te lang moet maken wordt genoemd, in het deel van amusement en soaps. 

Wat mij opvalt aan het boek, is dat er in het stukje over nieuws alleen maar negatief gesproken wordt. Zo gaat het bijvoorbeeld over objectiviteit van nieuws. Er wordt een voorbeeld gegeven: 'Daarom moesten zij een onderscheid maken tussen gebeurtenissen waarover hun doelgroepen goeddeels dezelfde opvattingen hadden en zaken waarover zij van mening verschilden.' Er wordt vrijwel alleen maar niet-positief over nieuws gesproken. 

Wat ik zo leuk aan het boek vind, zijn de leuke en ook interessante weetjes. Ik heb ontzettend veel geleerd van het boek. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat beeldmateriaal heel belangrijk is bij journalistiek. Een foto of kort filmpje kan eigenlijk het hele verhaal samenvatten. Dat maakt het dus ook gelijk een stuk duidelijker.

Wat ik ook leuk vond aan het boek, is dat bij elk deel het Latijnse woord van het onderwerp erbij gehaald wordt met een stukje uitleg. Zo staat er in het deel propaganda en oorlog: 'Het woord propaganda komt van het Latijnse woord 'propagare' voor 'verbreiden'.' 

 

Heb jij Verborgen verleiders al gelezen? Laat hieronder weten wat je ervan vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.