Recensie De wereld achter het hek

Titel: De wereld achter het hek

Schrijver: Zana Frailon

Datum: 4-1-18

Cijfer: 9/10

Kun je je voorstellen dat je het normaal vind om in een kamp te leven? Voor Subhi is het normaal, hij kent niet anders.

Subhi is geboren in een vluchtelingenkamp. Het is de enige wereld die hij kent. Dan, op een nacht, ziet hij een meisje aan de andere kant van het hek. Ze heeft een dagboek van haar overleden moeder dat ze niet kan lezen. Ze hoopt dat Subhi haar kan helpen de verhalen die erin staan te ontrafelen. De twee kinderen vinden troost – en soms zelfs een gevoel van vrijheid – bij elkaar. Maar pas als ze moediger zijn dan ooit en beslissingen durven te nemen die alles voorgoed zal veranderen, ervaren ze wat echte vrijheid is.

Toen ik door de boekhandel liep, trok dit boek mij meteen aan. Ik las de flaptekst en eigenlijk was ik meteen enthousiast. Al die tijd spookte het door mijn hoofd, totdat ik het in de bibliotheek zag staan. Ik heb het toen gelijk meegenomen en daar heb ik geen spijt van!

Wat is De wereld achter het hek een prachtig en bijzonder boek! Tijdens het lezen dacht ik alleen maar: wauw, wauw, wauw! Het is zo bijzonder om te lezen.

De hoofdpersoon, Subhi, is nog erg jong. Zijn exacte leeftijd wordt niet bekend gemaakt, maar je merkt aan alles dat hij nog niet zo oud is. De denkwijze van Subhi is daarom zo simpel en puur. Hij weet niet beter dan het kamp, omdat hij er geboren is. Alles is voor hem normaal, maar de oudere mensen in het kamp kennen wel een leven voor het kamp. Dat verschil is echt heel groot.Het verhaal kwam zo erg binnen bij me. Zo'n klein jochie die gewoon niet beter weet dan een leven in een kamp. 

In het boek komen verschillende dagboek fragmenten voor, alleen deze voegen naar mijn mening niet zo veel toe. Beetje overbodig en daarom waren deze stukjes een beetje aan de saaie kant. 

De wereld achter het hek is echt voor iedereen geschikt. Jongen, meisje, jong, oud, het maakt niet uit. Iedereen zou dit boek kunnen lezen, eigenlijk móéten lezen. Ik heb dit boek ook aan iedereen in mijn omgeving aangeraden, ook de mensen die het niet wilde weten haha. 

Het verhaal in dit boek is normaal echt een ver-van-mijn-bed-show, maar nu is het ineens heel dichtbij. Dat maakt dat het me echt aan het denken heeft gezet. 

Wel moest ik heel erg inkomen bij het boek. Aan het begin gebeurt er niet veel spannends. Als je twijfelt om verder te lezen, moet je dat echt wel doen, want de rest van het boek maakt het helemaal goed. 

De ontwikkeling die Subhi doormaakt in het boek is echt fantastisch goed. Zo knap gedaan. Het is gewoon echt geweldig. 

Ik vind het boek wel te vroeg gestopt, er had makkelijk nog een stuk achteraan gekund. Er is ook zeker nog ruimte voor een deel 2. Wie weet gaat die nog komen, al denk ik van niet.

De wereld achter het hek is een fantastisch boek met een geweldige hoofdpersoon. Het is een verhaal dat binnenkomt en je niet meer loslaat. Alsjeblieft mensen, lees dit boek!

 

Heb jij De wereld achter het hek al gelezen? Laat hieronder weten wat je ervan vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.