Recensie Woordnerd

Titel: Woordnerd

Schrijver: Susin Nielsen 

Datum: 14-1-18

Cijfer: 8/10

Ambrose en zijn buurjongen en tevens ex-crimineel, Cosmo delen samen een bijzondere liefde: scrabble.

Ambrose zit thuis. Zijn moeder wil niet meer dat hij naar school gaat, omdat zijn 'vrienden' hem bijna hebben vermoord door een pinda tussen zijn boterham te stoppen. Niet dat Ambrose dat erg vindt - door zijn merkwaardige uiterlijk, het feit dat hij zo vaak verhuist en zijn talent om altijd de verkeerde dingen te zeggen was hij al niet erg geliefd op school. Nee, Ambrose voelt zich veel fijner in het souterrain van een ouder Grieks echtpaar waar hij met zijn moeder woont. Maar dan komt tot schrik van Ambroses moeder de zoon van de Grieken weer thuis wonen: Cosmo, vers uit de gevangenis. Ambrose krijgt van zijn moeder te horen dat hij ver uit de buurt van Cosmo moet blijven. Toch ontdekt Ambrose dat hij en Cosmo een bijzondere liefde delen: scrabble. En hoewel Cosmo er alles aan doet om Ambrose te ontlopen, weet die hem er toch van te overtuigen om hem mee te nemen naar zijn scrabbleclub. En zijn moeder mag er niet achter komen, want dan komen ze allebei in moeilijkheden. Het is het begin van een onverwachte, bijzondere vriendschap.

Ik heb tot nu toe alle boeken van Susin Nielsen gelezen en die vond ik tot nu toe echt heel erg leuk. Vandaar dat ik heel erg blij was toen ik zag dat er een nieuw boek uitkwam. En het kwam ook nog eens heel goed uit, want ik was bijna jarig, dus heb ik Woordnerd voor mijn verjaardag gevraagd. 

In vergelijking met Nielsens vorige boeken, past Woordnerd perfect in het rijtje. Het is echt een typisch Nielsen-boek. Daarom was Woordnerd ook eigenlijk precies wat ik ervan verwachtte. 

Ik kon het boek echt niet meer aan de kant leggen. Het was zo ontzettend verslavend! Het is niet per se spannend-verslavend, maar meer schrijfstijl-verslavend of zoiets. Het is een beetje moeilijk uit te leggen, maar er zit iets in het boek waardoor ik het niet meer weg kon leggen. 

Hoofdpersonage Ambrose vond ik echt geweldig! Ik mocht hem heel erg. Het voelde alsof hij een vriend van me was.Maar ook de andere personages in het boek waren echt steengoed. Er zijn heel veel verschillende karakters in het boek, maar allemaal vond ik ze even goed. Ze hadden allemaal een sterke persoonlijkheid.

Het enige minpuntje vind ik het einde. Dat was wat onrealistisch. Ineens klopte alles en kwam alles per toeval ineens goed. Dat vind ik heel erg jammer. 

Woordnerd gaat natuurlijk over scrabble en dat vind ik ontzettend origineel. Ik heb in ieder geval nog nooit een boek gelezen met als thema scrabble. Het is gewoon eens een keer wat anders en dat bevalt me heel erg goed! Tijdens het lezen kreeg ik ook meteen zin om scrabble te gaan spelen. Ik heb het alleen nog niet gedaan, maar dat komt zeker nog wel. 

Dit boek is een heel goed voorbeeld van een boek waar je gewoon heerlijk mee kan ontspannen. Je hoeft er niet bij na te denken, geen moeilijke verbanden te leggen of ingewikkelde personages te leren begrijpen. Het is gewoon lekker makkelijk en soms ben je daar gewoon even aan toe. 

Ik las in de Trouw een recensie over Woordnerd en daar stond onder andere in dat dit boek zeer geschikt zou zijn voor een verfilming. Daar ben ik het volledig mee eens. Het zou fantastisch zijn als hier een film over gemaakt werd. Ik hoop dat het gaat gebeuren.

Woordnerd was precies wat ik verwachtte: het had goede personages, was verslavend en is ontzettend origineel. Een boek waar je heerlijk mee kunt ontspannen. Ik kan niet wachten op de volgende boeken van Susin Nielsen. 

 

Heb jij Woordnerd al gelezen? Laat hieronder in de reacties weten wat jij ervan vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Marieke
6 jaar geleden

Ik ben zo benieuwd naar dit boek!