28-12-2020

Young Adult Book Awards 2020

Ik heb veertig fantastische boeken gelezen dit jaar. Een overzicht daarvan vind je hier. Oké, ze waren niet allemaal even fantastisch natuurlijk, maar een heel groot gedeelte wel; maar liefst vijftien van de veertig boeken gaf ik vijf sterren! Het leek me daarom leuk om wat prijzen uit te reiken aan een aantal boeken. Ik reik zes awards uit aan de selectie boeken die ik dit jaar gelezen heb. Oké, let's go!

 

Beste debuut

Zomerburen - Rianne Robben

Zomerburen is een fantastisch boek en ik was verbaasd dat het het debuut is van Rianne; je zou denken dat ze het al jaren doet. Zomerburen is een echte pageturner en heeft een geweldige setting; Drenthe. Super leuk om een kijkje te mogen nemen in het plattelandsleven in de dunbevolktste provincie van Nederland. Goed uitgewerkte personages, leuke feitjes en een fantastische liefde; een prachtig boek! Ik twijfelde nog even tussen Onvindbaar van Kathy Tailor en Zomerburen. Zomerburen heeft hem dik gewonnen!

Beste schrijfstijl

De geur van groen - Pamela Sharon

Over de winnaar van deze categorie hoefde ik niet lang te twijfelen. De geur van groen wint deze award, omdat de schrijfstijl van Pamela zo bijzonder goed is. Ik kan niet voor te stellen hoe het is om blind te zijn, maar toch kon ik me door de schrijfstijl heel goed inleven in het hoofdpersonage. En probeer bijvoorbeeld maar eens een kleur te beschrijven aan iemand die nog nooit kleur heeft gezien. Ik zou het niet kunnen, maar Pamela heeft dit fantastisch gedaan. Een hele knappe prestatie. 

Beste setting

Her Royal Highness - Rachel Hawkins

Wie mij al langer volgt, weet dat ik enorm hou van boeken met kostscholen. Ik vind het gewoon geweldig. Sommigen zullen misschien ook wel afweten van mijn liefde voor Schotland. Nou, drie keer raden waar dit boek zich afspeelt ;p. Op een kostschool in Schotland! Ik wilde dat ik kon teleporteren naar deze plek! Over deze award heb ik echt niet hoeven twijfelen; dik gewonnen. 

Beste plottwist

Black Friday - Maren Stoffels

I love plottwists! Maren is echt een ster in plottwist, daarom lees ik haar boeken altijd heel graag. Maar deze plottwist is echt van een ander niveau. WOW. Ik heb echt met open mond zitten lezen. Wat deze plottwist zo goed maakt, is dat het het hele boek in een keer in een heel ander perspectief zet. Ik ben echt omver geblazen. Ik heb dit jaar best wel een aantal boeken gelezen met goede plottwists, maar Black Friday stak er echt met kop en schouders bovenuit. 

Beste boek vertaald

Rood, Wit en Koningsblauw - Casey McQuiston

Al vaak zag ik dit boek in het Engels voorbij komen en al vaak had ik er in de boekhandel mee in mijn handen gestaan. Toen het eindelijk vertaald werd, kon ik er niet meer onderuit; ik ging het lezen. Rood, Wit en Koningsblauw is fantastisch. Echt een heerlijk boek om bij weg te zwijmelen. Af en toe waren er scenes waarbij ik me met rode oortjes achter mijn boek verschool, maar dat maakte het boek ook erg krachtig. Verboden liefde doet het altijd goed en zeker op Royal-niveau. En natuurlijk complimenten aan vertaler Erica Disco. 

Beste boek Nederlands

Black Friday - Maren Stoffels

Dit boek wint gewoon twee awards! Ik kon niet anders dan Black Friday kiezen in deze categorie. Ik zei het al eerder: ik ben echt omver geblazen! Dit boek zal me echt nog heel lang bijblijven. Het is spannend, luguber en huiveringwekkend. Het bevat alles wat een goed boek moet hebben. Ik las het in één dag uit, omdat ik niet meer kon stoppen met lezen: ik moest weten hoe het afliep. Zelf heb ik gelukkig nooit een ontgroening mee hoeven maken, maar na dit boek heb ik daar ook zeker geen behoefte meer aan. 

Wauw, applaus voor alle winnaars! Mijn zware taak zit er gelukkig op, haha. Het was nog best moeilijk om de winnende boeken te kiezen. Uiteindelijk heb ik volgens mij een prachtige lijst samengesteld! Ik vond het in ieder geval super leuk om te doen, dus wie weet ben ik volgend jaar weer terug en reik ik de prijzen uit aan de boeken die ik komend jaar ga lezen. 

Laat me vooral weten welke boeken jij zou laten winnen in de verschillende categorieën! Dat kan hieronder of laat het me weten via mijn Instagram (@leesendroom)!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb