Recensie Ze was 16

Titel: Ze was 16

Schrijver: Marlies Allewijn

Datum: 28-4-16

Cijfer: 8/10

De nieuwsgierigheid van Ize zet een heel avontuur in gang. Want dit had ze toch echt niet verwacht toen ze voor de hele zomervakantie naar Zeeland vertrok!?

Het boek heeft twee delen: een deel van Ize, in het nu  en een deel van Janna, in de Tweede Wereldoorlog. De twee delen wisselen elkaar steeds af.

Ize vertrekt voor de hele zomervakantie naar Zeeland, naar haar oma, want haar ouders zijn in relatietherapie in Spanje. Ize verveelt zich dood. Ze mist haar vriendinnen die veel festivals bezoeken, zonder haar. De app-groep met haar vriendinnen zegt genoeg: 'Zeeland-Neeland'. Tot ze een oude foto vindt van een meisje uit de oorlog. Ze is er op gebrand om uit te zoeken wie er op de foto staat. Het meisje lijkt erg op haar oma, maar zij zegt dat ze dat niet is, maar wie is het dan wel? Ondertussen ontmoet ze haar oude buurjongen Flip weer, die eigenlijk Bas heet. Ze merkt dat ze verliefd op hem wordt, maar volgens haar is Flip (of Bas) helemaal niet verliefd op haar.

Ik moet zeggen dat ik niet echt verwachtingen van dit boek had. Ik zag het een keer voorbij komen en toen leek het me wel leuk. De meeste oorlogsboeken vind ik altijd wel leuk. Toen het voor de tweede keer voorbij kwam, maar nu in de catalogus van mediatheek, wilde ik deze kans niet laten lopen. Dus eigenlijk begon ik heel neutraal aan dit boek. Als ik eens van te voren had geweten...

Ik ben niet gauw verslaafd aan een boek, maar dit boek was er wel zo één. Elke minuut dat ik niet las, verlangde ik naar dit boek. Wat wilde ik het graag uitlezen! Gelukkig was het vakantie, dus kon ik heerlijk aan mijn verslaving toegeven.

Aan het begin vond ik de stukjes uit het perspectief van Janna niet heel erg leuk, maar hoe verder het boek vorderde, hoe leuker ik ze begon te vinden.

Wat ik heel erg leuk aan het boek vind, is dat de stukjes van Ize en Janna worden afgewisseld. Zo blijft er lekker veel variatie in het boek. En steeds eindigde een stukje spannend, dus wil je heel graag weten het er verder gaat.

Wat ik wat minder aan het boek vind, is dat er al hele grote spoilers in het stuk van Ize worden verteld over Janna, waardoor het stuk van Janna niet echt meer spannend is, omdat je al weet wat er gaat gebeuren.

Ook vind ik het boek niet echt origineel. Het lijkt heel erg op het boek Haar naam was Sarah, van Tatiana de Rosnay. Veel elementen komen in dit boek terug, die ook in Haar naam was Sarah naar voren komen. Dit boek is misschien voor iets jongere mensen geschikt.

Hetgeen dat ik wel weer heel leuk aan het boek vind, is dat het een combinatie is van heel veel dingen. Denk aan liefde, oorlog, nasporing en humor. Door de afwisseling van deze onderwerpen blijf je fris en blijft het boek leuk.

Al met al zeker een aanrader voor jong en oud. Dus ben je nog opzoek naar een oorlogsboek met veel variatie en afwisseling? Dan is dit boek absoluut iets voor jou!

 

Heb jij het nieuwste boek van Marlies Allewijn al gelezen? Laat hieronder weten wat jij ervan vond!

Reactie plaatsen

Reacties

Lola
4 jaar geleden

Ik vind dit een heel mooi boek!
In het begin vond ik het een beetje saai, maar op het einde is het super spannend!
Dit boek zet me ook wel aan het denken.
Zeker weten een aanrader!

A reader...
7 jaar geleden

Ik moet over dit boek een boekenverslag voor school schrijven, dus ben me weer helemaal aan het verdiepen in 'Ze was 16'. Ik ben het helemaal met jouw recensie eens! Je hebt het heel goed verwoord, ik zou het niet beter kunnen doen. :) Veel succes met je site!

Maak jouw eigen website met JouwWeb