Recensie Zout van de zee

Titel: Zout van de zee

Schrijver: Ruta Sepetys

Datum: 22-11-17

Cijfer: 8/10

1945, Oost-Pruisen.

Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?

Zout van de zee wilde ik al heel erg lang lezen. Zeker nadat het boek vorig jaar een Goodreads award ontving. Het thema WO 2 spreekt me ook heel erg aan. Dus toen we besloten om met onze boekenclub dit boek te gaan lezen, was ik meteen enthousiast.

Allereerst is de schrijfstijl van Ruta echt fantastisch. Het is heel beeldend. Hierdoor lijkt het net of je een film aan het kijken bent. Ook vlieg je er daardoor echt doorheen. 

Er zijn al heel veel boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog, maar dit boek is echt uniek. Het heeft echt een ontzettend originele invalshoek. Je kunt het hierdoor ook niet vergelijken met andere boeken. 

Een punt van kritiek vind ik de verdeling van spanning en tempo. Het tempo in het boek verschilt heel erg. De ene keer gaat het heel langzaam en de andere keer weer heel snel. Daar zou naar mijn mening iets meer stabiliteit in mogen komen. 

De korte hoofdstukken in het boek zijn echt heerlijk! Daar hou ik echt heel erg van. Hierdoor pakte ik voor het slapen gaan nog een heel aantal hoofdstukken mee.Vaak wilde ik dan nog één hoofdstuk lezen, maar dan dacht ik vervolgens: Ach deze kan er ook nog wel even bij. Zonder dat je het doorhebt lees je dan heel veel. Ik kon het boek er moeilijk door wegleggen.

Ik heb ontzettend veel geleerd van dit boek. Het is op waarheid gebaseerd en hierdoor krijg je echt een idee van hoe het toen gegaan is. 

Zout van de zee bevat vier perspectieven. Dat heeft voordelen en nadelen. Een nadeel is, is dat alles dubbel verteld wordt. Ook wordt het verhaal hier een beetje rommelig en chaotisch van. De vier personen waren allemaal heel verschillend en hierdoor zit er wel een hoop afwisseling in het boek. Dat is weer een voordeel. Als ik zelf de keuze zou maken, zou ik kiezen voor drie perspectieven, al mis je dan wel een heel deel van het verhaal. 

De karakterontwikkeling in het boek had wel beter gekund naar mijn mening. Er hebben geen hele grote, duidelijke karakterontwikkelingen plaats gevonden. Het zou het boek nog veel beter maken.

Aan het einde vond ik het boek heel erg cliché. Jammer, want dat haalt eigenlijk de rest van het boek naar beneden. Nee, het einde was niet erg sterk. Jammer.

Het boek was zeker niet te zwaar, waar ik wel een beetje bang voor was aan het begin. Maar het is ook zeker niet te luchtig, wat ongepast zou zijn bij het boek. Het is gewoon precies goed. 

Zout van de Zee is een goed boek, wat super origineel is, lekker weg leest en waar je heel veel van leert. Ik zeg: lezen!  

 

Heb jij Zout van de zee al gelezen? Laat hieronder weten wat jij ervan vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Eric
6 jaar geleden

maar ik vind dat de personages niet heel goed waren - ook al was Alfred heel grappig! er zat niet zoveel ontwikkeling in. ze bleven een beetje hetzelfde enzo. en de afloop was een beetje voorspelbaar.

Eric
6 jaar geleden

ik vond het ook erg gaaf dat je kennis maakt met een heel nieuwe gebeurtenis! ik had er ten minste nog nooit van gehoord

Nelline
6 jaar geleden

Wat een goede recensie! Ik heb dit boek ook gelezen en ik ben het helemaal met je eens! Ik vond het een leuk en leerzaam boek. De korte hoofdstukken vond ik iets minder lekker lezen, maar al met al was het heel leuk.

Maak jouw eigen website met JouwWeb