Recensie Eleanor & Park

Titel: Eleanor & Park

Schrijver: Rainbow Rowell

Datum: 29-7-16

Cijfer: 8/10

Twee buienbeentjes, een buitengewone liefde. Eleanor en Park zijn slim genoeg om te weten dat een eerste liefde bijna nooit stand houdt, maar ook dapper en wanhopig genoeg om het te proberen.

Dit boek gaat over een bijzondere eerste jeugdliefde tussen twee buitenbeentjes tijdens een schooljaar in 1986. Eleanor komt op een nieuwe school terecht. Ze heeft een zware thuissituatie, haar gezin leeft in armoede en haar stiefvader is vreselijk. Daarbij heeft ze rode krullen, is ze wat forser dan de gemiddelde meid en heeft ze gekke kleren aan. Eleanor komt in de eerste busrit naar school naast Park te zitten, ook een buitenbeentje. Hij is half-Koreaans en houdt van rockmuziek en stripboeken. De twee leerlingen voelen weinig voor elkaar, maar langzaam bloeit de liefde op en kunnen de twee niet zonder elkaar. Eleanor en Park hebben totaal geen idee wat de toekomst hen te wachten zal brengen, maar ze willen hun relatie toch een kans geven. Dit is het verhaal van Eleanor en Park.

Natuurlijk waren mijn verwachtingen hoog. Ik heb alleen maar lovende recensies gelezen. Toen ik dit boek voor het eerst in handen kreeg trok het me eigenlijk niet zo aan. Na de flaptekst te hebben gelezen leek het me eigenlijk helemaal niks en daarom heb ik het lezen van dit boek een tijdje uitgesteld. Toch wilde ik het graag lezen. Mijn gewoonte is om voor het lezen van een boek een aantal recensies van anderen te lezen, zodat ik een beetje weet waar ik aan toe ben. Dat deed ik ook bij dit boek. En tot mijn verbazing waren de reacties op dit boek alleen maar lovend. Iedereen vond het geweldig. Dus dacht ik, ik vast ook wel.

En nu ik het gelezen kan ik je één ding zeggen, en dat is: dit is heerlijk om te lezen. Misschien niet zo lovend als alle anderen, maar toch erg positief.

Vaak wordt er bij andere boeken in dit genre een verwijzing gemaakt naar dit boek. Zoals bij Daan & Nadia. Er werd gezegd dat dat 'een combinatie was tussen The fault in our Stars en Eleanor & Park'. Ik schaamde me een beetje toen ik dat las, want ik had Eleanor & Park nog niet eens gelezen. Dus dat heb ik maar snel gedaan.

Het eerste wat me opviel was dat het verhaal zich afspeelt in 1986. Eerst vond ik die keuze erg vreemd, maar het roept toch wel een ander sfeertje op. In die tijd werd rood haar totaal niet gewaardeerd en nu in 2016, vind iedereen het juist super tof. Ook waren er nog geen mobiele telefoons en dat valt toch wel op. ik realiseerde me heel erg bij dit boek hoe hard de tijd is gegaan. Hoe de technologie de laatste aantal jaren flink is toegenomen. Je merkt het op zich niet heel erg dat het niet in het nu afspeelt. Het is dat je het weet en daardoor de kleine details opmerkt.

De opbouw in het boek is gewoon echt geweldig. De liefde tussen Eleanor en Park wordt steeds groter en groter tot het bijna niet meer te beschrijven valt zo groot. Het begint heel klein en subtiel en groeit steeds verder en dat is prachtig om te lezen.

Wat ik een minpuntje vind, is dat het allemaal wel een beetje hetzelfde is. Na een tijdje wordt het wel een beetje saai, omdat er geen nieuwe veranderingen komen. Maar toch wil je doorlezen. Er zit toch een verslavende factor in, want je wil weten hoe het afloopt met de twee. En dat heb ik ook gedaan, want het was toch wel leuk.

Kijk, er zit niet echt actie in het boek of iets in die richting. Dus als je een persoon bent die opzoek is naar een boek waar je helemaal inzit en niet meer weg kunt leggen, dan raadt ik je dit boek af. Het vooral romantisch en sprookjesachtig.

Ik hoorde veel mensen klagen over het einde. Dat het open was en dat erg kwelde. Eigenlijk had ik daar totaal problemen mee. Het was veel minder erg dan ik had verwacht. Oké, het is een open einde, maar het is niet zo open, dat je er niet meer van kan slapen of zo. Het viel eigenlijk heel erg mee. Zo open vond ik het einde ook weer niet.

De cover van het boek vind ik echt prachtig. Het is heel simpel, maar tegelijkertijd heel sprekend en aantrekkelijk. De lichte achtergrond kleur zorgt voor een professioneel uiterlijk.

Wat ik wel moet zeggen over Eleanor is dat ze wel een beetje vreemd is. In ieder geval heel anders dan ik en dat viel me wel op. Ze is anders dan anderen en daar trekt ze zich zo min mogelijk iets van aan.

Het boek was gewoon heerlijk om af en toe tussen door te lezen en even lekker weg te zwijmelen. Ik zeg: op naar Fangirl! Ik ben heel benieuwd naar ander werk van Rowell.

Ben jij die persoon die even heerlijk wil wegzwijmelen bij een heerlijk romantisch boek? Dan is Eleanor & Park absoluut iets voor jou!

 

Heb jij Eleanor & Park ook gelezen? Laat hieronder achter wat jij ervan vond!

Reactie plaatsen

Reacties

Danique
7 jaar geleden

Geweldig boek, het boek laat zien dat er niet altijd wat heftigs hoeft te gebeuren om een goed boek te zijn!