Recensie Optimisme is Dodelijk

Titel: Optimisme is Dodelijk

Schrijver: Susin Nielsen

Datum: 7-6-17

Cijfer: 7/10

'De eerste keer dat ik de Bionische Man zag, zat ik van top tot teen onder de glitter. Het was een doorsnee vrijdagmiddag bij creatieve therapie.'

Iedere week is het raak. Dan moet de zestienjarige Petula volstrekt tegen haar zin naar een therapeutisch kunstklasje met de kneusjes van de school. Niet dat er iets mis met haar is. Petula is gewoon realistisch, vindt ze: overal ligt het ongeluk op de loer, dus ze schudt het liefst geen handen, zal nooit een straat schuin oversteken en loopt liever een blok om dan langs een steiger te wandelen... Toch is ze niet altijd zo geweest: een ongeluk heeft de ooit vrolijke Petula in deze doemdenker veranderd. Maar dan verschijnt Jacob in het klasje - een ongeleid projectiel met een bionische arm. Hij weet Petula met een bizar en hilarisch project langzaam maar zeker weer de gewone wereld in te trekken. Maar ook hij draagt een geheim met zich mee...

Mijn verwachtingen over dit boek waren heel erg hoog. Dat kwam doordat ik eerder al boek van deze schrijver gelezen had. Namelijk Wij zijn allemaal Moleculen. Dit vond ik echt een heel leuk boek, dus wilde ik zo snel mogelijk het andere boek van Susin Nielsen lezen. En dat deed ik. 

Helaas is dit boek mij een beetje tegengevallen. En dat komt vooral door de hoofdpersoon. Ik kon me zo slecht inleven in Petula. En dat vind ik echt ontzettend jammer, want ze is wel heel aardig lijkt me. Ze heeft alleen bepaalde rare karaktereigenschappen waar ik me echt niet in kon vinden. 

Wat is wel heel erg goed vind zijn de titel en de cover. 'Optimisme is dodelijk' is logisch, want optimisten zien weinig gevaar en letten dus minder goed op en zullen dus sneller dood gaan. Ik vind de titel echt heel origineel bedacht. Ook de cover vind ik schitterend. Het past perfect bij het boek, want Petula was ontzettend creatief. Het staat echt ergens voor en dat vind ik heel erg leuk. 

Over realisme gesproken.. Tja.. Ik vind dit boek niet echt heel realistisch eerlijk gezegd. Alles is heel erg aangezet en dat maakt het allemaal een beetje nep. 

Toch kon ik dit boek niet meer aan de kant leggen. Het zit vol raadsels en hier werd ik ontzettend nieuwsgierig van. Steeds werden er kleine hints gegeven naar iets veel groters en dat maakte het heel raadselachtig. Ik wilde verder en verder lezen. Uiteindelijk heb ik dit boek in 1 ruk uitgelezen. 

Ondanks het zware thema, was dit boek toch erg luchtig. Mede door de humor. Dat vond ik wel heel erg fijn. 

'Optimisme is dodelijk' is een boek wat misschien niet heel realistisch is, maar het maakt je wel erg nieuwsgierig en is ondank het zware thema een luchtig boek.

 

Heb jij 'Optimisme is dodelijk' al gelezen? Laat hieronder weten wat jij ervan vind!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.