Recensie Piratenzoon

Titel: Piratenzoon

Schrijver: Rob Ruggenberg

Datum: 11-6-18

Cijfer: 8/10

Piratenzoon is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde.

Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?

Ik ben al jaren fan van Rob Ruggenberg en met name van zijn boek Haaieneiland. Toen ik hoorde dat er weer een nieuw boek uit zou komen van hem, heb ik Piratenzoon zo snel mogelijk gelezen. Zal dit boek het niveau van Haaieneiland kunnen overtreffen?
 
Piratenzoon is een boek waar je meteen inzit. Het is gelijk spannend, want je valt midden in een gebeurtenis. Je wil weten hoe het zit en wat er gebeurt is. Deze spanning blijft de rest van het boek. Ik kon het gewoon niet meer wegleggen. Steeds gebeurde er weer iets waardoor ik weer verder wilde lezen. Ik heb het boek dan ook heel snel uitgelezen.
 
Het boek vertelt een afschuwelijk verhaal over afgeranselde slaven, veel bloed en er wordt ook nog even met een lepel in iemands borst gegraven. Als je een zwakke maag hebt, kun je dit boek beter niet lezen, haha. Maar tijdens het lezen van dit alles besefte ik wel dat dit allemaal echt gebeurd is en daar had ik echt geen idee van. Ik vind het heel interessant dat dit allemaal echt gebeurd is vroeger. Of in ieder geval iets soortgelijks als dit verhaal, want het is op waarheid gebaseerd. Je leert er dus ook echt iets van.
 
Wat ik iets minder aan dit boek vind, is de tweede verhaallijn van Kat en Splinter. Wat mij betreft is deze een beetje overbodig. De twee verhaallijnen komen pas een het einde bij elkaar en ik zie niet echt een toevoegende waarde hiervan. Wel vind ik het goed dat er gebruik wordt gemaakt van een tweede verhaallijn, want hierdoor hou je het spannend en wil je verder lezen. Het had alleen iets anders ingevuld kunnen worden, zodat het wat meer met de eerste verhaallijn te maken had.
 
Piratenzoon speelt zich in zo'n andere wereld af dan die van mij. Hierdoor kan je echt helemaal in je boek kruipen. Je beleeft echt avonturen alsof je er zelf bij ben. Alsof alles gebeurd waar jij naast staat en je het allemaal vanaf de eerste rij kan bekijken.
 
De meeste covers van de boeken van Rob Ruggenberg vind ik heel goed bij het boek passen, maar deze keer vind ik dat iets minder. De wolven spelen zeker een rol in het verhaal, maar niet zo groot dat ik vind dat ze op de cover mogen. Ik had het leuker gevonden als er een groot schip of zoiets was afgebeeld. Als je alleen de cover bekijkt zonder het verhaal te kennen, vind ik het wel een hele mooi cover. Het roept gelijk spanning op.
 
Piratenzoon was niet voor niets genomineerd voor de prijs de jonge jury dit jaar. Ik vind het geheel terecht, want het is een heel goed boek wat je niet weg kan leggen. Helaas heeft het boek niet gewonnen.
 
Kortom: Piratenzoon is een echte aanrader, niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes.
 
 
Heb jij Piratenzoon of een ander boek van Rob Ruggenberg gelezen? Laat hieronder weten wat je ervan vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb