28-12-2021

Young Adult Book Awards 2021

Het is weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de Young Adult Book Awards! Ook dit jaar blik ik, net als vorig jaar, terug op de mooiste, leukste en beste boeken die ik in 2021 las. Zelf vind ik het een hele leuke manier om terug te kijken op mijn leesjaar. Dit jaar las ik 54 boeken, een behoorlijk verschil met vorig jaar, toen las ik er 40. Doordat ik het rustiger kreeg met school en ik door de lockdown veel vrije tijd had, heb ik veel boeken kunnen lezen. Daar zaten wat mindere tussen, maar vooral een heleboel leuke! 18 van de 54 boeken gaf ik 5 sterren. Tijd om de zes awards te gaan uitreiken!

Beste debuut

Unsinkable - Lotte van den Noort

De eerste winnaar is 'Unsinkable'! Wat een geweldig boek is dit! Dit boek is zo knap geschreven, want ondanks dat je weet wat er gaat gebeuren (het schip gaat zinken), blijft het enorm spannend. Iedereen kent natuurlijk het verhaal van de Titanic, maar door de originele invalshoek, die zich focust op de complottheorie over het schip, was het verhaal heel erg origineel. Dit was typisch zo'n boek dat je niet meer aan de kant kan leggen. Lotte is druk bezig geweest, want haar tweede boek, 'Unwritable' , is ook al uitgekomen en heb ik ook gelezen. Die vond ik ook heel erg leuk. Ik kijk uit naar een nieuw boek van Lotte!

Beste schrijfstijl

De geheimen van het tuinhuis - Rihana Jamaludin

Dit boek heeft niet alleen een prachtige cover, maar heeft ook nog eens een fantastische schrijfstijl. Het boek speelt zich af in Suriname in 1870. Tijdens het lezen hoorde ik bijna de vogels fluiten, voelde ik bijna de hitte van de zon op mijn huid en kon ik de plantages bijna ruiken. 'Geheimen van het tuinhuis' leest door de vele details echt alsof je erbij bent; enorm knap gedaan. Eén van de quotes die dit een beetje illustreert is de volgende:

"Ze zat bij de open deuren van de veranda, het komfoor buiten brandde om de muskieten weg te houden, en ze staarde naar donkere silhouetten van de bomen en de knipperende lichtvonkjes van vuurvliegjes".

Beste setting

De Erfenis (De Erfenis #1) - Jennifer Lynn Barnes

In 'De Erfenis' krijgt hoofdpersoon Avery plotseling een erfenis van miljarden en moet ze verhuizen naar een enorm landhuis. En dat landhuis maakt dat dit boek de prijs voor beste setting wint. Dat huis was echt zo enorm cool! Het is gewoon iets waarbij je je geen voorstelling kan maken over de grootte, over het enorme aantal kamers en dan ook nog eens allemaal geheime gangen. Ik zou heel graag op ontdekkingstocht gaan daar, al weet zeker dat ik dan dramatisch zou verdwalen, want mijn gevoel voor richting is heel slecht, haha. 

Beste plottwist

Lock Down - Maren Stoffels

Ik hou enorm van plottwist! Ik heb best wel wat boeken met goede plottwists gelezen dit jaar, maar deze stak er absoluut met kop en schouders bovenuit. Vorig jaar won Maren ook met een boek in deze categorie en ik kon dit jaar gewoon niet anders dan Maren weer deze prijs te laten winnen. De plottwists van Maren zorgen er gewoon voor dat alles in het boek ineens totaal anders is dan je al die tijd dacht. Dat is zo ongelofelijk knap gedaan. Na dit soort plottwists heb ik altijd zin om het boek gelijk weer opnieuw te lezen en alles te lezen met alle info in je achterhoofd. Je leest dan gewoon een heel ander boek. Ik ben benieuwd of Maren deze prijs volgend jaar weer wint!

Beste boek vertaald

Moordgids voor lieve meisjes (AGGGTM #1) - Holly Jackson

Ik had dit boek al vaak in mijn handen gehad in de boekhandel en ik hoorde er hele goede verhalen over. Dit jaar was het dan eindelijk tijd om dit boek te lezen. WOW! Dit is denk ik niet alleen het beste boek vertaald 2021, maar ook mijn favoriete boek ooit. Het is gewoon echt waanzinnig goed. Het zit zo goed in elkaar. Door de cliffhangers en plottwists kun je gewoon niet stoppen met lezen. De vertaalde titel vind ik niet zo mooi, maar de inhoud maakt dat meer dan goed. De andere delen in deze trilogie heb ik ook gelezen en vond ik ook geweldig. Leuk weetje: dit jaar schreef ik mijn scriptie voor mijn opleiding en de inspiratie voor het onderwerp kreeg ik van dit boek! Ik schreef mijn scriptie namelijk over true crime-podcasts!

Beste boek Nederlands

Wie ik gisteren was - Pamela Sharon

Alweer de laatste prijs! De winnaar voor beste boek Nederlands is... 'Wie ik gisteren was'! Ik was enorm benieuwd naar het nieuwe boek van Pamela Sharon, omdat ik haar vorige boek heel erg tof vond. 'De geur van groen' won vorig jaar dan ook de prijs voor beste schrijfstijl. 'Wie ik gisteren was' is niet alleen goed geschreven, maar heeft ook een mooie en belangrijke boodschap en dat heeft er mede voor gezorgd dat dit boek deze prijs won. Ik vind het zo mooi om te zien dat schrijvers het podium die ze hebben, gebruiken om een boodschap over te brengen en zo de wereld een stukje beter maken. Door de afwisseling tussen het 'echte leven' en de game-wereld verveelde het boek geen moment en was van langdradig of saai geen sprake. De ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt is prachtig om te lezen. Ik kijk uit naar een nieuw boek van Pamela!

Dat was 'm alweer! Ik wil alle winnaars van harte feliciteren! Het was voor mij weer een zware klus om de winnaars te kiezen, maar uiteindelijk is het gelukkig gelukt. Volgend jaar hoop ik er weer te zijn om de prijzen uit te reiken aan de boeken die ik in 2022 heb gelezen. Ik ben benieuwd! En ik ben ook benieuwd welke boeken jij zou laten winnen in de verschillende categorieën! Laat het me vooral weten! Dat kan hieronder of vul de template in die je kan vinden op mijn bookstagram-account: @leesendroom

Tot volgend jaar!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb